Ik blijf het vreemd vinden, die aandacht voor de Super Bowl en die aandacht voor de State of the Union. De Superbowl heeft voor Nederlanders totaal niets te betekenen. Het is een sport die we niet wekelijks meemaken, waar we de regels niet van begrijpen en die geen beroep doet op loyaliteiten.
Toen ik in Washington woonde waren de Redskins een top team. En ja, op Superbowl dag gingen we ergens met zijn allen kijken, voorzien van lauw bier en slappe popcorn. Maar waarom Nederland geïnteresseerd is, blijft een raadsel. Zelfs de pauzeoptredens met het borstje van Janet Jackson en andere middelmatige acts, en de commercials die we in Nederland niet zien maar waar we over horen, krijgen aandacht. Beats me.
De State of the Union is een gladde, vaak nietszeggende toespraak van de Amerikaanse president. Onder Billy Clinton, die geen maat kon houden, duurden ze eindeloos en leverden een waslijst op met dingen die hij nog zou gaan doen. Kleine Bush kon nooit een behoorlijke toespraak houden en Obama, die dat wel kan, zat met een Speaker achter zich die hem dwarsboomde.
En nu komt de psycho zijn muurverhaaltje afleveren. Het thema zal volgens hem eenheid zijn maar hij belichaamt het gebrek daaraan. De signalen zijn allemaal redelijk subtiel. Gaat Nancy Pelosi met haar ogen rollen als Trump weer onzin uitslaat. Hoe ziet het eruit als de Trump-brownnosende kwezel Mike Pence, achter Trump als voorzitter van de senaat, wel gaat staan en Pelosi blijft zitten – wat geheid zal gebeuren.
Zullen Supreme Court rechters, die traditioneel in de zaal zitten maar er eigenlijk niets te zoeken hebben, klappen of niet? Hebben ze daar wat over afgesproken?
Ik heb er geen goed antwoord op, die vraag waarom ons dat aangaat, waarom er zoveel aandacht aan wordt besteed. Ik vermoed gemakzucht van de media, dan hebben ze tenminste wat om over te kakelen. Het is al net als met de Haagse politiek: interesseert de gemiddelde burger bar weinig maar omdat er zoveel verslaggevers zijn die moeten laten zien dat ze werk verrichten, worden we doodgegooid met non-nieuws.
Want dat is dat Amerikaanse gedoe, non-nieuws.