Ik zal niet te veel proberen wat toe te voegen aan wat de ouwehoerprogramma’s al aanbieden. Ik moet nogmaals erkennen dat ik Poetins plannen verkeerd heb ingeschat. Ik dacht dat hij pokerde, maar hij speelde landjepik. Ik was niet de enige, maar goed.
Er wordt wijd en zijd gespeculeerd over Poetins geestesgesteldheid. Net als bij de psychopaat in Florida is het onverstandig om op basis van beeldinformatie te diagnostiseren. Wat mij opviel wat dat de analyse van George Kennan, de man achter de containment strategie, in zijn lange telegram van 1946 over de diepe bronnen van Sovjet gedrag ook vandaag nog zo toepasselijk is.
Is dit het Waterloo van Poetin, zoals Frans Timmermans voorspelde? Ook dat is enkel koffiedik kijken. Zeker is dat het niet zo gemakkelijk gaat als hij wilde en dat de westerse eenheid groter is dan hij verwachtte.
Of het toelaten van Oekraïne tot de EU verstandig is, waag ik te betwijfelen. Veertig miljoen mensen erbij, een corrupt land? Hebben we al niet genoeg aan Polen en Hongarije? De emoties in Brussel waren groot en oprecht maar dat is niet de basis voor goede besluitvorming.
Niet oprecht was natuurlijk Baudet die zich in een lelijk pakket van Poetin-filie heeft gewerkt. Hij was diep, diep bewogen, zei hij, door wat zich afspeelde maar weigerde om de enige die de oorzaak was van een militaire interventie die hem zo diep bewoog, zijn goede autoritaire vriend, te veroordelen. Zijn poging om zijn verhaal te plaatsen in het laten horen van een ander, legitiem, geluid, de enige die dat durfde (en kon) zal weinig mensen overtuigen.
Vanmiddag hoorde ik een goed gesprek in Bureau Buitenland met Tom Sauer, een Vlaamse hoogleraar. Hij waarschuwde voor al te hard lopen.
Kwam ook terug op een optie die nu ver weg lijkt: de finlandisering van Oekraïne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Finland aangevallen en bezet door de Sovjet Unie, bleef Finland na de oorlog een neutraal land dat zich zowel het Warschaupact als de Navo van het lijf wist te houden. Het land was permanent in overleg met de Sovjet Unie over wat en niet kon, dat wel. Finlandisering kreeg een slechte naam in de loop van de Koude Oorlog als een soort impliciete overgave van een land aan de invloedsfeer van de Sovjet Unie die onacceptabel was.
Ik herinner me van het kernrakettendebat in de jaren tachtig dat het niet plaatsen ook soort Finlandisering zou zijn. Voor Oekraïne (en Belarus) zou het niet zo’n slechte optie geweest zijn maar voor deze oorlog was hij ondenkbaar. Nu lijkt hij onuitvoerbaar. Helaas zou voldoende destructie het wel eens de uitkomst kunnen maken (die dan, treurig genoeg) ook zonder oorlog mogelijk was geweest.
Maar dat is Spielerei. Voorlopig zitten we in een nieuwe wereld waarin Rusland de volle storm van zijn oorlog oogst. Benieuwd hoe dat gaat uitwerken.
Overigens is het ook plezierig om te zien dat sportbonden hun idiote stelling dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben, van die onzin zijn teruggekomen. Zelfs die voetballers die geen probleem hadden met een feestje in Moskou in 2018 en vrolijk afreizen naar Qatar, laten nu van zich horen. Enfin, beter laat dan nooit. Misschien die Bach-man van het IOC zich nu ook realiseren dat Poetin wachtte tot na de Spelen in Beijing om aan te vallen. Ook dat is politiek. Het IOC is medeplichtig. Ze hadden gewoon die spelen oneindig door moeten laten gaan.