De afgelopen jaren is Chelsea de kunstwijk van New York geworden. Galleries bij de vleet.
Vergeleken met de West Village niet direct de meest sprankelende wijk, maar het is niet helemaal eerlijk ze naast elkaar te zetten. Net als in TriBeCa wonen hier veel gezinnen, vooral rondom de ingetogen door bomen overschaduwde straten aan West 19th en 20th Street (tussen Eight en Tenth Avenue), waar de Federal en Greek revival huizen een dure uitstraling hebben. We danken dit deels aan de zorg waarmee Clement Clarke Moore (dichter van A Visit from St. Nicholas) de opkomst van de buurt na 1830 begeleidde. Hij gaf haar een indrukwekkend spiritueel en architectonisch middelpunt in de vorm van het General Theological Seminary, een intrigerend gotisch complex van hallen, een kapel en een bibliotheek, in de kleine parken en hofjes tegenover de magnifieke huizen aan Cushman Row.
Chelsea’s gevarieerde geschiedenis tijdens de afgelopen 150 jaar weerspiegelt de wisselende belangen in de stad: achtereenvolgens de brouwerijen langs de Hudson, de mode- en bontwereld, de theaters aan West 23rd Street, de bloeiende ‘Ladies Row’ van grote warenhuizen aan Sixth Avenue in de vroege twintigste eeuw (onlangs mooi opgeknapt) en Amerika’s eerste filmindustrie. De boulevards zien er tegenwoordig keurig uit, vol met restaurants, kroegen en buurtwinkels. Een paar gebouwen trekken de aandacht: het Chelsea Antiques gebouw aan West 25th tussen Sixth en Seventh Avenue, een serie antiekwinkeltjes aan Ninth Avenue tussen West 20th en West 22nd, het Flower district in de buurt van Sixth Avenue en West 28th, een bloeiend fotodistrict nabij West 17th en West 20th tussen Fifth en Sixth Avenue, de levendige weekend vlooienmarkt tussen West 26th en Sixth Avenue en het sport- en dineergebeuren van Chelsea Piers aan de Hudson River tussen West 17th en 21st.
Een vast punt voor veel bezoekers is het onverslijtbare, met smeedijzer gedecoreerde Hotel Chelsea aan West 23rd, dé plaats voor schrijvers, rockmuzikanten, dichters en hun groupies. Ook bekend is het Joyce Theater, een mekka voor dansliefhebbers en de befaamde Empire Diner aan 10th en West 22nd. Hier krijgt u een flashback naar de jaren zeventig (als u daar tenminste behoefte aan heeft) met zijn unieke clientèle van nachtbrakende ‘travestieten en gigolo’s’ en zijn rol als populaire stamkroeg van de florerende lokale homo- en lesbogemeenschap.
Restaurants
Alle restaurant tips onder voorbehoud; kwaliteit verandert snel en het is goed mogelijk dat op dezelfde plek nu al weer iets anders zit. Stuur ons uw tips.
Alley’s End (311 West 17th) vanwege zijn ‘American bistro’ sfeer en tuin,
El Quijote (226 West 23rd), Spaans.