Als u de weg weet, vooral zelf doen

De Verenigde Staten zijn zo ongeveer het gemakkelijkste land in de wereld om te reizen. Je moet alleen even de weg weten. Vandaar dat veel first timers een touroperator gebruiken en dat veel mensen die daarna teruggaan, het lekker zelf doen.
Basis: geen touroperator. Doe het gewoon zelf!
Ik heb soms hotels gezien waarvan ik dacht: hoe durf je hier mensen te stoppen. Hoe kun je mensen adviseren om in New Jersey te overnachten als ze Manhattan bezoeken? Ze in een Best Western te stoppen net in een dorp verderop waar het helemaal niet leuk is. Kijk daarom goed wat er in uw pakket zit.

Alleen pakketten betekent beperkt aanbod

Touroperators hebben als fundamenteel nadeel dat ze alleen pakketten verkopen. Dat betekent dat ze op de meest voor de hand liggende en meest gevraagde routes veel in huis hebben (hoewel soms veel van hetzelfde) maar buiten de gebaande paden niet thuis geven. Probeert u maar eens een reis naar Texas te boeken. Of het Midden Westen. Gekoppeld daaraan is de kennis van de touroperators (en helemaal van reisbureaus) over de VS vaak allerbelabberst. Uitzonderingen daargelaten, is de achtergrondkennis zeer beperkt. De reiswereld loopt ook niet voorop in het gebruik van internet – dat zou immers alleen maar de zelfwerkzaamheid van de gebruiker bevorderen.

Vandaar dat brochures nog steeds gedrukt worden en dat er op internet niets of bijna niets te vinden valt. Kijkt u bij Jan Doets, de meest gespecialiseerde en een van de beste touroperators, en u ziet dat de informatie die on line geboden wordt, minimaal is. Je zou denken dat de meest geboekte reizen op het internet juist mooi beschreven zouden kunnen worden (zoals onze ideale reis) in plaats van de paar regeltjes per dag die een brochure daaraan kan wijden.

Nee hoor. Geen touroperator die dit goed heeft geregeld.
Dat is hun goed recht natuurlijk, maar het leidt tot een gebrekkig voorzieningsniveau. Wij van Amerika.nl hebben ons er altijd over verbaasd dat er geen bureaus/operators zijn die reizen op maat kunnen maken, met Bed & Breakfasts in het Zuiden bijvoorbeeld en wat duurdere hotel in plaats van de uitgekauwde Best Western. Misschien is er geen markt voor, dat is mogelijk. Uiteindelijk doen de meeste mensen het gewoon zoals wij het doen: zelf.

Vast schema?

Een nadeel van een georganiseerde reis is, eh, dat ie georganiseerd is. Dat is meteen ook het voordeel. Vier weken rondreizen op basis van een vast schema met iedere avond, ieder hotel gepland, biedt zekerheid en duidelijkheid. Dat is waar. Maar ook weinig flexibiliteit. Leuke plek gevonden? Wilt u wat langer blijven? Kan niet, de volgende reservering wacht.
Veel reizen zijn ook gebaseerd op zoveel mogelijk zien, waardoor afstanden absurd zijn en de tijd die u verblijft in een park (neem Yosemite) veel te kort is om een stevige wandeltocht te maken. Afstanden zijn vaak veel te lang. de planning laat soms ook te wensen over. Woestijnen zijn niet leuk om doorheen te rijden, Death Valley is verrekte warm midden in de zomer, Yosemite erg druk etc.

Prijsvoordeel

Een enorm voordeel van touroperators is hun prijs: die is vaak lager dan je het zelf kunt organiseren. Nederlanders zijn prijskopers en dus is dat een belangrijk argument. Reken het wel na. U betaalt bij een touroperator vaak per persoon, als u alle motels voor vier personen kamers neemt (met twee Queen size bedden), dan kon het wel eens voordelig uitpakken.
Kamperen, met de tent, is niet de favoriete bezigheid van touroperators. Daar valt weinig aan te verdienen. Maar het is wel degelijk een serieus alternatief voor de camper (duur en relatief inflexibel – zie elders op de site) of voor het motel. Zeker voor het motel, moeten we zeggen, want motels binden je per definitie aan bewoonde, geëxploiteerde gebieden.

Wie kampeert, heeft veel meer vrijheid. Met enig zoeken op het internet zijn organisaties te vinden die kampeermateriaal verhuren of u kunt het kopen bij REI of een andere kampeer winkel. Is uiteindelijk toch nog goedkoper dan u denkt.
Toegegeven, niet iedereen wil kamperen. Maar ook in dat geval is het mogelijk motels, hotels en B&B’s zelf te regelen. Wij doen het al jaren zo. Of liever gezegd, we leggen een paar basisplekken vast, bijvoorbeeld de stad waar we invliegen en waar we weer vertrekken en soms onderweg zo het een en ander. De rest regelen we al doende. Het is zelden zo dat alle motels zijn uitverkocht. Onze vuistregel is dat als je rond vier uur ’s middags ergens een signaal ziet met ‘no vacancy’ dat je dan maar beter kunt gaan inchecken.
Wat voor motel kies je? Een keten, meestal, omdat je dan een minimale standaard kunt verwachten al is die soms (Motel 6, Super 8) behoorlijk laag. Wij kiezen vaak voor iets duurder en iets luxueuzer als we al motels doen.

De keuze is aan u. Maar het is absoluut niet noodzakelijk om een touroperator te gebruiken. Er is ook niets op tegen als u dat plezieriger vindt. Ieder zijn meug.