Een lange reis in de VS bereid je ruim voor. De helft van de lol zit erin om op lange winteravonden de route uit te stippelen in een Rand McNally Road Atlas en daaromheen informatie verzamelen. Wij zweren bij de Rand McNally maar dat kan best zijn omdat we eraan gewend zijn. Er zijn wel meer goede atlassen. Klik hier voor reisboeken.
Een voorwaarde voor een goede vakantie is dat de te rijden afstanden kort moeten zijn. Soms is een overbruggingsdag onvermijdelijk, maar dan willen we ook alleen maar rijden. In de Verenigde Staten zijn afstanden altijd bedrieglijk. Een kilometer of vierhonderd lijkt best te doen, maar zelfs nu de maximumsnelheid 75 mijl is, doet u daar toch al gauw vierenhalf uur over over. Onze vuistregel: het valt altijd tegen.
Rijden in de VS.
Verder is het zo dat de landschappen in het Westen lang niet allemaal zo spectaculair zijn als de eindbestemmingen. Daarom geven we er de voorkeur aan om steeds een dag te gebruiken voor de verplaatsing maar daarna ook rigoreus de tijd te nemen voor een bestemming. Met andere woorden, vijfhonderd kilometer is niet zo erg, maar dan moet er niet onderweg een bezoekje aan Hearst Castle of Zion National Park ingewerkt zitten.
We willen namelijk de tijd hebben om deze beroemde parken te bekijken, te laten inwerken. Dat betekent dat we voor elk park minstens een dag nemen. Waarom zou je anders gaan? Als Zion National Park een korte stop is tussen Las Vegas en Bryce, dan kunt u net zo goed thuis blijven.
We stellen een reisschema op, maar dat is wel flexibel. We houden er rekening me dat we in tijdnood komen en stukjes moeten overslaan. Misschien laten we het afgelegen Monument Valley zitten, of Canyon de Chelly. En hoewel we Joshua Tree een mooi park vinden, kunnen we ons voorstellen dat we er straks toch langsrazen omdat we liever een dagje extra in Los Angeles hebben. Graag zouden we nog naar Salt Lake City gaan en de noordelijke parken van Utah meepikken: Arches, Canyonlands en Capitol Reef, maar om dat zinnig te doen hebben we vijf dagen extra nodig. De volgende keer dus maar.
We komen voor de natuur en voor ons houdt dat in dat we het liefst kamperen. Dat geeft de beste mogelijkheden om het dichtst bij de mooiste punten te overnachten. Een tent of een camper maakt praktisch gezien weinig uit: een camper is duurder en comfortabeler. Maar niet de hele redactie houdt van campers. Om flexibel te zijn, vullen we dit aan met hotels en motels. Maar niet getreurd als u niet van kamperen houdt, het wordt wat moeilijker, maar kan allemaal best. Alleen laat u zich wel de kans ontgaan op een kampvuur of een stinkdier dat door uw afval ratelt.
Vooral in en rond de parken kan het moeilijk zijn iets goeds te vinden. In Yosemite bijvoorbeeld is de hotelruimte zeer beperkt en lang van tevoren gereserveerd. De meeste tours laten u buiten het park overnachten, soms op een uur of zo rijden van de ingang. Dat kan maar als wij niet zouden kamperen, zouden we kiezen voor de lodge in het park. Niet goedkoop maar wel meteen een plek die ook hoort bij de sfeer van een nationaal park. Motels zijn in de Verenigde Staten gemakkelijk te vinden, zelfs in het hoogseizoen. Onze vuistregel: check in voor vier uur ís middags zodat u tijd heeft om wat te vinden, of al eerder als u de lichtjes aan ziet floepen met no vacancy. Het heeft voordelen om motels van tevoren te reserveren maar dan zit u ook aan de route vast. We kennen mensen die steeds een avond van tevoren hun route bepalen, een motel prikken en dat reserveren met hun creditcard. Zo kan het ook. Vergeet ook niet de mogelijkheid van Bed and Breakfasts of Guest Houses.
Kamperen is een stuk gemakkelijker, als u ervan houdt natuurlijk. Over de aanschaf van materiaal komen we nog te spreken, maar zeker is dat er aan campings geen gebrek is. In de nationale parken zijn uitstekende campings en vooral ook in diverse state parks is het uitstekend kamperen. Wel is het altijd drukker in het weekend, een goede planning houdt daar rekening mee door op vrijdag ergens neer te strijken waar u twee of drie nachten blijft. Reserveren is meestal onmogelijk. Een bekende keten van campings is de KOA, Kampings of America. Wij gaan er nooit heen omdat we ze nogal steriel vinden maar ze hebben alle faciliteiten en nemen ook reserveringen aan. Voor niet kampeerders verhuren ze trouwens ook wel cabins. Ook in sommige parken zijn cabins te huur.