Amerika verscheen van 1993 tot en met 2003, als kwartaalblad met een reisbijlage bij het voorjaarsnummer, tussen 1999 en 2002 verscheen het zes keer per jaar.
Het blad probeerde een mix te bieden tussen serieuze achtergrondverhalen, geschiedenis, politiek en artikelen over parken, regio’s en steden van meer toeristische aard. Een belangrijk element was de fotografie. Sommige van Amerika’s beste natuurfotografen (David Muench), sociale fotografen (Shelby Lee Adams) en een aantal van Nederlands beste fotografen (Jan Banning, Ellen Kok) publiceerden werk in Amerika.
Ik krijg nog steeds regelmatig de vraag waarom ik met het blad gestopt ben. Daarvoor waren een aantal redenen – de belangrijkste was uiteindelijk dat ik Amerika niet kon verkopen of overdragen aan een derde partij zonder dat het een ordinair toeristenblaadje zou worden.
De redenen dat ik überhaupt over ophouden nadacht hadden te maken met teruglopende advertentie inkomsten. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen mochten na 9/11 een tijd niet adverteren. Marlboro mocht niet meer voor sigaretten adverteren. En, niet onbelangrijk, de toeroperators die zich met de VS bezig hielden lieten het afweten – ze kregen meer respons op de Telegraaf.
Een andere reden was dat ik in die tien jaar wel ongeveer alles had gedaan wat ik met het blad wilde doen. Het risico in herhalingen te vallen en te gemakkelijke oplossingen te kiezen (het bleef een one man business) werd te groot.
Enfin, liever dan het te laten verruïneren door een ander heb ik zelf de stekker eruit getrokken, zodat Amerika altijd kan blijven gelden als een van de mooiste tijdschriften die in Nederland werd gemaakt (mede door het werk van CG Ontwerpers).