President Biden heeft alle tijd om zich op regeren te concentreren. Hij hoeft geen campagne meer te voeren, enkel een toespraakje houden op de VN algemene vergadering.
Maar op het terrein waar het op aankomt, het Midden Oosten en Oekraïne, laat Biden het afweten. De Amerika-correspondent van de Financial Times, Edward Luce, neemt hem vandaag de maat onder de kop Biden is missing in action. Ik ben het met hem eens.
We zijn het punt al lang gepasseerd waarop er onvoorwaardelijke steun is voor een bedreigd Israël. Sterker, ik vermoed dat er weinig sympathy meer is voor het land. Voor Biden, een zelfverklaard zionist, kent de steun voor Nethanyahu’s Israël geen grenzen. Ooit was Amerika een belangrijke stabiliserende kracht in het Midden Oosten, omdat het bereid was met spierballen te rollen om te voorkomen dat de dingen uit de hand liepen. Dat kon en kan Amerika omdat Israël tientallen miljarden dollars steun krijgt van de VS, veelal in de vorm van wapens.
We zijn nu bijna een jaar verder na het defensie-debacle van 7 oktober. In die elf en halve maand heeft Biden Nethanyahu onvoorwaardelijk gesteund en heeft Nethanyahu Biden voortdurend tegen de schenen getrapt (of, pijnlijker, in zijn kruis). Minister Blinken heeft zich een ongeluk gereisd maar als je niet bereid bent om je machtsmiddelen te gebruiken, dan heeft diplomatie weinig te betekenen. Biden heeft voortdurend geroepen dat er iets moet gebeuren, een bestand, de gijzelaars vrij. Totaal nutteloos. Nethanyahu doet wat hij wil, geeft geen donder om de gijzelaars.
Hetzelfde geldt, in mindere mate, voor Oekraïne. Zelinsky wil de Amerikaanse wapens gebruiken om de bron van de Russische bombardementen aan te pakken en niet alleen de vliegtuigen en bommen die binnenkomen. Daarvoor moeten ze Rusland aanvallen op eigen terrein. Biden is panisch. Hij wordt altijd gezien als een klassieke bondgenootschappelijke Amerikaanse president maar in dit geval is hij gewoon een oude man die zo bang is dat de Russische beer wordt opgepord, dat hij niets doet. Een product van de Koude Oorlog.
Buitenlandse politiek is geen groot item in de presidentscampagne, hoewel vicepresidentskandidaat Vance on the record is dat hij de hulp aan Oekraïne wil stopzetten. Kandidaat Trump claimt dat de wereld vredig verder zou hebben gesudderd als hij president was geweest, en meandert voor aanhangers over zijn vaardigheid in het beëindigen van bestaande conflicten. Hij houdt nog steeds van Poetin. Als hij helemaal losgaat, dan roept hij Joodse Amerikanen op om op hem te stemmen – zou hij verliezen, dan is het de schuld van de Joden.
Kamala Harris heeft moeite een standpunt in te nemen dat verder gaat dan ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen’, maar we zijn zo ver weg van dat basispunt dat die opmerking geen betekenis meer heeft (en, terzijde, Israël maakte op 7 oktober een zootje van die verdediging, omdat, laten we dat niet vergeten, de duivelse Nethanyahu andere tonelen bespeelde). De afkeer van de Gaza oorlog in de VS is groter dan de traditionele sympathie voor Israël, durf ik wel te zeggen. Dat levert Harris een probleem op. Niet enkel Arabisch Amerikaanse kiezers maar ook veel progressieven en simpelweg huminitarians vinden haar standpunt te zwak.
Nu Nethanyahu, erelid van de Republikeinen en een Trump-fan, de oorlog uitbreidt en de aandacht afleidt van de puinhoop die hij achterlaat in Gaza (en het toenemende geweld op de Westbank) wordt het moeilijker voor de Democraten om vol te houden dat hun diplomatie gericht beleid succes heeft. Edward Luce merkt terecht op dat Bidens presidentschap uitgaat als een nachtkaars en dat Bidens vijftig jaar in de politiek zal eindigen met die nachtkaars. Ik vrees dat hij gelijk gaat krijgen.