Putin

Kleine Bush keek Vladimir Putin diep in de ogen en zei dat hij hem kon vertrouwen. Zoals bij vrijwel alles dat kleine Bush moest beoordelen zat hij er flink naast. Aan het einde van zijn presidentschap probeerde havik John McCain de VS nog geëngageerd te krijgen in Georgië, waar Putin voor het eerst liet zien dat hij een aardig spel kan pokeren. McCain stond alleen, vooral ook omdat na de rampzalige excercities van kleine Bush in Irak en Afghanistan, de Amerikanen geen zin hadden in een nieuw conflcit. Bovendien wisten ze eigenlijk ook niet goed wat te doen, behalve Shakasvily omarmen. En de Europeanen hadden, zoals altijd, helemaal niets te melden.

Sinds de crisis in de Oekraïne losbarstte, versterkt door Europees uitdagend geklungel, is Putin weer een volwaardige schurk voor het westen. Mitt Romney claimde in 2012 al dat Putin Amerika's grootste vijand was. Overdreven, toen en nu, maar hij kon er iets van eer mee inleggen omdat het een van de weinige voorspellingen was die hij goed had. Obama heeft het Oekraïne beleid grotendeels overgelaten aan Andrea Merkel, die Russisch spreekt en in elk geval weet hoe Oost-Europa in elkaar zit.

In de verkiezingen zal de toestand in de Oekraïne gebruikt worden door Republikeinen om het failliet van het Obama beleid te laten zien. Ze zullen geen alternatief beleid bieden, alleen maar roepen dat door er zwak uit te zien, de Democraten Rusland hebben uitgenodigd om eens te kijken wat het kon bereiken. Vallen de kiezers ervoor? Het lijkt onwaarschijnlijk. Putin zal geen groot onderwerp worden maar in dat zwakte-verhaal kan het Hillary nog wel problemen opleveren.