Een partijconventie waar de gedelegeerden te veel verschillende kandidaten steunen. Daardoor kan ook de sterkste kandidaat niet aan een meerderheid komen, wat leidt tot langdurige onderhandelingen over het afstaan van grote blokken gedelegeerden. In een dergelijke conventie hebben power brokers veel macht en kunnen soms dark horses opduiken.
Komt tegenwoordig zelden meer voor, maar was schering en inslag toen kandidaten nog een tweederde meerderheid nodig hadden om de nominatie te verwerven. Dat maakte het spel heel anders. Zo waren in 1924 maar liefst 103 stemrondes nodig voordat een obscure Democraat, John Davis, het tegen president Coolidge mocht opnemen. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste nominaties in de eerste ronde verworven, waarna dat meestal werd omgezet in een uitverkiezing met algemene stemmen.
Zelfs als de strijd tot op het laatste moment verhit is, zoals tussen Ford en Reagan in 1976 en tussen Mondale en Hart in 1984, wordt meestal tijdens de eerste stemronde een compromis bereikt. Outsiders die weinig trek hebben het hele proces van voorverkiezingen te doorlopen, hopen altijd op een brokered convention, waar ze alsnog op de troon gezet zouden kunnen worden. In 2008 zatenit Al Gore bij de Democraten op dat vinkentouw, bij de Republikeinen de burgemeester van New York, Michael Bloomberg.
Als het Republikeinse veld in 2012 zo mager blijft als het er in voorjaar 2011 uitzag, kan een brokered of een hung convention mogelijk zijn. Stel dat drie kandidaten ongeveer evenveel gedelegeerden halen. Dat kan, de Republikeinen zijn afgestapt van hun winner takes all systeem, althans in een aantal staten, dat McCain in 2008 de overwinning opleverde zonder dat hij ooit ergens een echte meerderheid haalde. Als er drie kandidaten zijn die elkaar min of meer uitsluiten, kan de conventie besluiten een buitenstaander in te roepen. Denk bijvoorbeeld aan Mitch Daniels, die misschien wel mee wil doen als hij niet door die vervelende voorverkiezingen heen moet. Of Christ Christie. Of een verrassing als Giuliani of Pataki. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar het blijft uiterst onwaarschijnlijk.