Gillibrand accepteert het onvermijdelijke.

Another one hits the dust. Kirsten Gillibrand accepteert het onvermijdelijke: haar campagne voor het presidentschap kreeg nooit enige dynamiek. Verkeerd jaar, helaas voor haar. Ik vermoed dat ze in 2016 een betere kans had gehad als Hillary niet alles om haar heen dood had gemaakt. Toen Gillibrand voorop lopen als iemand die seksisme in het leger aan de kaak had gesteld, nu was Gillibrand de Al Franken moordenaar.

Al Franken was haar grootste probleem. Gillibrand was de eerste die de senator van Minnesota opriep om af te treden na klachten over zijn gedrag – niet onterecht maar Frankens gedrag was lachwekkend onschuldig vergeleken met dat van de pussy grabber in chief. 

Gillibrands andere probleem was typisch dat van een senator. Ze klom op van afgevaardigde van een district in het noorden van New York waar wapens heilig verklaard zijn. Daar ging zij dus niet tegen in. Overigens is het goed te onthouden dat Gillibrand haar zetel kreeg toen Caroline Kennedy zich terugtrok wegens niet geschiktheid. Toen ze eenmaal senator was, nam Gillibrand de normale New Yorkse afkeer van wapens aan. Opportunistisch? Misschien maar niet bijzonder. FDR vertegenwoordigde in 1910 een landelijk district, dat was te horen.

Ik vond Gillibrand een interessante kandidaat, interessanter dan Klobuchar bijvoorbeeld, die evenmin Iowa gaat halen. 

Het verhaal blijft hetzelfde. Warren heeft het momentum, Harris is de enige die daar nog op kan inbreken, denk ik. Voor Booker geldt evenzeer verkeerd jaar, dit is geen verkiezing voor een zwarte senator met ruime ervaring in een treurige stad in New Jersey. Klinkt lullig maar het is niet anders. O’Rourke blijft ook niet lang meer, de vraag is wie het eerste afhaakt om de senaatsrace in Texas te gaan doen: O’Rourke of Castro.

Een mogelijke verrassing blijft Mayor Pete, Buttigieg, de enige, afgezien van Warren, die wat losmaakt. Mijn huidige voorspelling: Warren/Butigieg in november 2020.

2020 wordt hoe dan ook een breukverkiezing. Doe er wat mee!

Er wordt veel ach en wee geroepen over het vooralsnog ontbreken van een Democratische vaandeldrager in de strijd tegen Donald Trump. Daarbij klinkt vaak de zorg dat de Democraten te ver naar links zouden gaan, het midden van zich zouden vervreemden. In de volgende adem wordt dan het fossiel Joe Biden, 76 jaar oud, opgevoerd als redder in de nood. Zijn echtgenote Jill roept op om niet naar programma’s te kijken maar naar wie Trump zou kunnen verslaan. Joe zou de enige zijn. Wat er daarna moet gebeuren is minder duidelijk, want afgezien van Trump verslaan heeft Biden weinig plannen.

Helaas is hier sprake van een treurig stemmende verkeerde analyse. Wat heb je er aan om Trump te verslaan als je de kans en de noodzaak om grote groepen kiezers te mobiliseren niet gebruikt om Amerika op een ander spoor te zetten? De Democraten doen er beter aan te onderkennen dat dit een buitenkans is, de enige kans misschien, om een fundamenteel ander Amerika tot stand te brengen, meer New Deal en Great Society dan lage belastingen en kleine overheid. Ze moeten niet alleen Trump verslaan maar dat doen met flinke cijfers en met een programma waarmee je verder kunt, zodat ze een mandaat voor verandering hebben.

Eerst Biden. De gedachte dat hij een krachtig leider zou zijn die Trump alle hoeken van de kamer zou laten zien wordt al gelogenstraft door zijn slappe campagne. Biden staat bekend om zijn domme uitspraken, anders bedoeld dan ze eruit komen. Het kostten hem twee keer zijn campagne (in 1988 en 2008) en ook nu bouwt hij een beangstigend repertoire op. Hij blijkt energiearm als een bijeenkomst of toespraak wat langer duurt – de jaren gaan tellen. Biden mag voorop liggen in de peilingen, voor iemand die zo overtuigd is van zijn kracht en bovendien de bekendste kandidaat is, zijn percentages van hoog in de twintig of laag in de dertig nou niet direct geruststellend. Diverse artikelen melden dat Biden nauwelijks enthousiasme losmaakt. Wel respect en sympathie, maar niet de steun die een kandidaat nodig heeft.

Biden gaat het niet worden en dat is maar goed ook. De toekomst van de Democraten, de toekomst van een post-Trump Amerika mag niet opgehangen worden aan een politicus van gisteren die denkt dat voor Trump de Amerikaanse politiek beschaafd was. Hij zou beter moeten weten. Hij was erbij toen de conservatieve rechter Robert Bork werd getorpedeerd, hij was de aanvoerder toen Anita Hill door zijn juridische commissie werd gemaltraiteerd. Toen de Republikeinen Clinton stukje bij beetje kapot maakten, toen Obama werd dwarsgezeten. Er is geen Amerika dat great was voor Trump en nu niet meer. Er is alleen het Amerika van nu, binnenlands verdeeld en buitenlands zijn rol zoekend op het wereldtoneel.

Het is zeker dat dit zogenoemde watershed elections worden, breukverkiezingen waarbij een einde komt aan een tijdperk en iets nieuws begint. Eerdere varianten zagen we in 1800, 1828, 1860, 1896, 1932 en 1980: eens in de pak weg veertig jaar en meestal aangejaagd door een zekere mate van crisis. Wint Donald Trump in 2020 dan kunnen we achteromkijkend de verkiezingen van 2016 tot breukverkiezing verklaren. Amerika koos toen voor het type Trump als president en voor de Republikeinen en hun agenda als dominante partij. Als dat in 2020 weer gebeurt dan bevestigt dat de ontwikkeling van de afgelopen vier jaar en dan is die keuze permanent.

Als daarentegen de Democraten winnen, en ruim winnen, dan willen de kiezers een einde maken aan de langdurige Republikeinse dominantie, de partij afstraffen die Trump en zijn bezoedeling van het presidentschap steunde. Een grote overwinning levert ook een Democratisch Congres op. Dan kan een nieuwe president met een solide meerderheid regeren en doen wat al jaren nodig is, en Amerika weer een vorm van samenleven geven.

Zo’n breukverkiezing moet je niet verspillen door een bejaarde politicus zonder toekomstvisie naar voren te schuiven. De Democraten moeten stoutmoedig zijn, gedurfd optreden en onderkennen dat het land veel progressiever is dan wel lijkt, vooral op terreinen waar de Democraten een geschiedenis hebben waar ze trots op kunnen zijn. Denk aan vrouwenrechten en vrouwenzorg, ziektekosten, ongelijkheid, armoede, onderwijs en controle van de meest asociale elementen in de Amerikaanse zakenwereld. Denk wapenbeheersing en klimaat, breed gesteund in het land. Een serieus immigratiebeleid zou mogelijk zijn.

De ontwikkeling van de afgelopen maanden is dat de meest progressieve verkiesbare kandidaat, senator Elizabeth Warren van Massachusetts, de sterkste en best georganiseerde campagne blijkt te voeren. Ik laat de andere progressief, Bernie Sanders, hier bewust buiten. Zijn aanhang is onvoldoende om hem de rol van 2016 te geven, zijn programma wordt door anderen, inclusief Warren, gedeeld. Hij is, sorry to say, overbodig.

Warren voert campagne als een professor, in de beste zin van die kwalificatie. Ze weet hoe ze groepen moet bezig houden, ze is een goede publieke spreker, enthousiasmeert en, belangrijker, ze heeft plannen. Sterker, als ze zegt, ‘I have a plan for that’, dan wordt ze niet weggelachen maar legt ze een serieus, inventief en begrijpelijk initiatief voor. En ze trekt veel toehoorders, veel meer dan Biden of andere kandidaten.

Warren weet waar ze het over heeft. Ze is arm geweest, heeft zichzelf door de universiteit gewerkt, werd professor aan Harvard, deed voorstellen om Wall Street in te tomen die werkten en heeft als senator verstandige dingen gedaan. Een interessant fenomeen is dat Wall Street Warren respecteert. De financiële wereld zit niet te wachten op een progressieve Democraat, maar weet dat Warren geen gekke streken uit gaat halen. Zij kent hun wereld en, vreemd genoeg, die wereld vertrouwt haar meer dan je zou verwachten.

De weg naar de Democratische conventie is nog lang maar voorlopig kunnen we drie dingen vaststellen. Joe Biden heeft het niet, krijgt het niet en wordt het niet. De steun voor Bernie Sanders is zo beperkt dat hij er niet aan te pas zal komen. Hij weet nu al dat ‘the Bern’ is uitgedoofd, de kiezers zullen dat snel duidelijk maken. De derde vaststelling is dat Elizabeth Warren op dit moment de sterkste én de meest aantrekkelijke kandidaat is. Als de Democraten met haar een breukverkiezing winnen dan gaan we nog eens wat meemaken.

Check out Elizabeth Warren en het is meteen duidelijk waarom Biden het niet gaat worden.

Ik geloof dat de Democraten in 2020 niet enkel Trump moeten verslaan, maar hem en de Republikeinen zo klop moeten geven dat ze eindelijk het land kunnen hervormen. Vandaar dat ik de redenering van Jill Biden (vrouw van) dat je niet naar programma moet kijken maar naar electability volstrekte onzin.

Op twee niveaus: wat heb je aan een overwinning als je er niets mee kunt of wilt doen? Dit is de enige kans in pak weg twintig, dertig jaar om wat te doen. Die moet je niet weggooien om enkel tevreden te zijn met het verwijderen van Trump.

Tweedens, Joe Biden is een fossiel. Zijn verkiesbaarheid valt zeer te betwijfelen. 

Voor mij is Elizabeth Warren nog steeds de beste kandidaat: energie, plannen, capaciteiten, en jazeker, vrouw. Kijk hier hoe de analist van de Washington Post haar optredens waardeert.  

Hickenlooper en Inslee zijn inmiddels vertrokken, wat het aantal gouverneurs flink terugbrengt. Ik had meer van hen verwacht maar ze hebben het gewoon niet. Hopelijk kan Hickenlooper zich nog positioneren voor de senaatszetel van Colorado, want, in het bovenstaande scenario, hebben we alle Senaatszetels nodig die we maar kunnen krijgen. Moscow Mitch moet terug in zijn hok. 

Groenland was opnieuw een voorbeeld van government by the gut.

Vandaag in De Standaard:

Het is een bekend fenomeen dat presidenten in de loop van hun eerste termijn groeiend zelfvertrouwen krijgen. Donald Trump loopt ervan over. Hij weet alles, voelt alles aan, heeft geen hulp nodig: Trumps gutfeeling regeert. Zijn omgeving beweegt soepel mee, andersluidend advies wordt ingeslikt. Er is geen toezicht, elementaire beschaving is overboord gezet.

De net zo agressieve als idiote aankondiging Groenland te willen kopen is enkel het meest recente exces van de lompe onroerend goed boer die Trump uiteindelijk is. Alles is te koop. Je moet het als een eer beschouwen dat ik geïnteresseerd ben. Toch niet? Dan kom ik niet op bezoek. Hoe haalt een president het in zijn hoofd?

Er is sprake van een patroon. Dit is dezelfde president die een Amerikaanse vazalstaat opdracht geeft democratisch gekozen leden van dat Congres te boycotten. Dezelfde president die antisemitische neonazi’s en blanke superioriteitsgroepen goedpraat en legitimiteit verschaft en dan het lef heeft zijn politieke tegenstanders van antisemitisme te beschuldigen. Die premier Nethanyahu laat dansen als een trekpop en van een breed gesteund Amerikaans Israël-beleid een Republikeins feestje maakt.

Het is dezelfde president die een economische oorlog met Iran begon enkel en alleen omdat hij niet kon aanvaarden dat zijn persoonlijke obsessie, Barack Obama, een akkoord met dat land had gesloten. Die de vijf andere ondertekenaars niet eens raadpleegde en bondgenoten dwingt om zijn beleid te volgen ook als ze er niet mee eens zijn. Een president die, mocht er ooit werkelijk iets aan de hand zijn, moeite zal hebben mensen te overtuigen dat hij niet zijn 12.532ste leugen vertelt.

Het is dezelfde president die een samenzwering ziet achter de wankelende economie: het zijn enkel mijn vijanden die de economie omlaag praten, inclusief de door mijzelf benoemde president van de Federal Reserve. Die zijn hulpjes langs stuurt bij de televisiestations om te vertellen dat er geen sprake was van een mogelijke recessie en ondertussen beleid voorbereidt om die blamerende recessie in een verkiezingsjaar te voorkomen.

Het is dezelfde president die na de moordpartijen in El Paso en Dayton (en al eerder na Las Vegas en Parkland) beloofde werk te maken van strengere controles op wapenaankopen. Drie dagen en een telefoontje van de moord- en wapenlobby later borrelden uit Trumps gut de talking points op die de NRA aanreikte. Altijd dezelfde: niet wapens doden maar mensen doden, er zijn voldoende controles maar die worden niet gebruikt en het is allemaal gevolg van psychische problemen. Overigens is het lang niet zeker dat Trumps gut hier de juiste richting aangeeft. Als de Democraten van wapenbeperking nu nog geen campagneonderwerp kunnen maken dan zal het nooit meer gebeuren.

Het is dezelfde president die autoritaire regimes, zelfs moorddadige regimes, omarmt. Dezelfde die vindt dat de volksopstand in Hong Kong een interne Chinese aangelegenheid is, suggererend dat een mogelijk militair ingrijpen hem niet zal weerhouden van een handelsdeal. Dezelfde president die tegen de zin van het Congres voor miljarden wapens verkoopt aan Saoedi Arabië en de betrokkenheid van de leiding van dat land bij de moord op journalist Adnan Khashoggi vrijpleit. Die de Brexit-klungels opjuint.

Dit is dezelfde president die ‘grappige’ tweets stuurt over zijn aftreden over vier of misschien tien jaar. Die in juni tweette: ‘denk je dat de mensen zouden vragen dat ik langer blijf?’ Die de maand daarvoor suggereerde dat hij wel twintig jaar in het Witte Huis wilde wonen, en eerder stelde jaloers te zijn op president Xi van China die onbeperkt mag blijven. En, Trump is nou eenmaal Trump en alles moet het grootste, langste, diepste zijn: hij wilde langer president blijven dan Franklin Roosevelt, die vier keer werd gekozen. Misschien is Trump ons enkel aan het ‘trollen’ maar evenzogoed stookt hij onaangename vuurtjes op.

En dan hebben we het nog niet gehad over Trumps diep in de gut genestelde racisme en xenofobie en zijn bereidheid om zijn hondstrouwe aanhang op te stoken tegen immigranten, de vrije pers en de andere partij, om niet te spreken over de demonisering van Democratische afgevaardigden met een kleurtje. Of over het wegwerken van eerlijke bureaucraten die over klimaat, gezondheidszorg of bedreigde diersoorten weigeren in de Trump-pas te lopen.

Nee, triviaal als hij is, de vijandige overnamepoging van Groenland kwam niet uit de lucht vallen. Hij past in Trumps recente optreden, in zijn negeren van normen voor diplomatiek en algemeen beschaafd gedrag. De wereld haalt zijn schouders op, doet net of ze de gekke oom die het belangrijkste land van de wereld leidt, kunnen negeren, en struikelen verder naar het volgende debacle.

Het zou enigermate geruststellend zijn, of minder verontrustend, als dit enkel de opwellingen waren van een uit de rails lopende roeptoeter met meer macht dan goed voor hem is. Het echte probleem is dat president Trump in al de bovenstaande excessen trouwhartig wordt gesteund door de Republikeinse Partij waarvan de leiding zijn verstand heeft ingeruild voor Trumps gut. Het is inmiddels duidelijk dat van de Republikeinen, ooit een trotse conservatieve partij, de partij van Lincoln, geen soelaas valt te verwachten.

Met de dag wordt duidelijker dat een herverkiezing van Trump en zijn acolieten het einde betekent van Amerika zoals we dat kennen. Duidelijk is dat het niet moet uitmaken of de Democratische Partij te links, te midden, te bejaard of te etnisch gevarieerd is maar de enige kans is om de macht van Trumps gut te breken en te laten zien dat Amerika beter kan. De enige hoop voor Amerika en een wereld die Amerika nodig heeft is dat op 3 november 2020 deze man én zijn partij vernietigend worden verslagen.

De president die antisemitisme bevordert en legitimeert het beste voor Israël? Hier klopt iets niet.

De president die het meest heeft gedaan om antisemitisch nationalistisch uiterst rechts in Amerika, neonazi’s en ander tuig, te helpen en legitimiteit te geven, wordt door verdwaasde Israël fans in Amerika gezien als de beste president ooit voor Israël.

Hmm. Ik vermoed dat hier terugkijkend nog wel eens historische fouten geconstateerd zullen worden. Ik heb het eerder geschreven: Nethanyahu is het slechtste dat Israël ooit is overkomen. Steun voor Israël is nu een partij-onderwerp. Rekening volgt.

Terwijl de psycho loopt te kakelen dat er geen sprake is van een economische recessie, en als dat wel zo zou zijn, dat het, u raadt het, een samenzwering is, bereiden de handlangers in het Witte Huis een remedie voor. De oplossing voor een recessie die er niet is: natuurlijk, belasting verlagen. Tekorten verhogen. Zelfs als hij dit gedaan zou krijgen van een onwillig congres dan zal de recessie niet stoppen.

En dan is wapenwetgeving. Zoals viel te verwachten heeft Trump na raadpleging van de zakkenvullers van de NRA alles wat hij toezegde (en al eerder heeft toegezegd) weer teruggedraaid. Zijn ruggegraatloze partij onder leiding van Moscow Mitch zal keurig volgen en dus gebeurt er weer niets. Als de Democraten er nu geen verkiezingsonderwerp van kunnen maken dan gaat het nooit meer gebeuren.

 

Cultuurrelativisme en Telegraaf riooljournalistiek.

Je kunt niet overal op reageren. Vandaar dat ik de schandelijke Telegraaf campagne tegen Halsema liet rusten en niet inging op de column van Paul Scheffer over het boerkaverbod.

Maar ik verwijs wel graag naar twee artikelen over deze onderwerpen. De onvolprezen Frits Abrahams haalde vrijdag mooi en compact de Telegraaf campagne tegen Groen Links onderuit. De krant trad weer schandelijk op, journalistiek broddelwerk, maar wel passend in de Telegraaf traditie van actiekrant. Ik had zelf de verleiding weerstaan om er over te schrijven. Het enige dat ik nog toe wil voegen is dat Halsema een elementaire fout maakte door niet zelf het bericht de dag na de arrestatie naar buiten te brengen. Als je dat niet doet verlies je de regie en neemt het riool het over.  

De ombudsman van de NRC analyseerde op voorbeeldige wijze alle geneuzel rondom het boerkaverbod en verweet zijn eigen columnist Scheffer dat ‘afgepeigerde paard’ van het cultuurrelativisme nog eens te berijden. Het was wat mij betreft de tweede column op rij (na het America First verhaal, een oppervlakkig heropwarmen van Het land van aankomst) van Scheffer die niet deugde, overigens niet de eerste keer dat ik hem planken zag misslaan.

Trump beveelt Israël de Amerikaanse democratie niet te respecteren.

De president van de Verenigde Staten draagt de minister president van Israël op om twee gekozen afgevaardigden niet toe te laten. Woef, zegt Nethanyahu, en hij doet wat het baasje zegt.

Het is beschamend voor beide mannen. Het is een schande dat Amerika toestaat dat gekozen politici de toegang wordt geweigerd. Israël respecteert de Amerikaanse democratie niet. 

Geen Republikein zal er Trump de staf over breken. Het zegt alles wat je moet weten. Er is geen dieptepunt met deze president, het kan altijd weer erger.

Epstein onderstreept een aantal onaangename kanten van de Amerikaanse samenleving.

Het vergt een vulgaire psychopaat als Donald Trump om meteen na de zelfmoord van Jeffrey Epstein samenzweringsgeneuzel over de Clintons te versterken.

Er is van alles dat fishy is aan de zelfmoord van Epstein maar de simpelste verklaring is die voor veel problemen in de VS: door bezuinigingen en onderinvestering in de publieke sector was de bewaking in zijn gevangenis hopeloos onderbezet en overwerkt. Minister van Justitie Barr hoeft niet verder te kijken dan naar zijn afdeling gevangenissen om het probleem te vinden dat hem blijkbaar zo dwarszat.

In Trumpistan heb je de Clintons helemaal niet nodig om vast te stellen dat er niets deugt van waar de samenleving voor zou moeten zorgen. Inderdaad, dat we niet verrast zijn en veel Amerikanen zelfs niet verontwaardigd over de laagheid van hun president, laat zien hoe diep de problemen van het land zijn.

Wel is interessant dat de Wall Street Journal meldde dat de advocaten van Epstein gevraagd hadden om een einde aan de suicide watch. Die vraag is niet zo vreemd, wel dat de gevangenisautoriteiten daarop ingingen. Volgens de NYT zouden de bewakers in slaap gevallen zijn, ook niet verrassend met hun overwerkschema’s. Niettemin kwam dat wel heel erg goed uit. 

Er moet een diepgaand onderzoek komen, alleen weet ik niet of ik Barr daarmee vertrouw. In de Mueller zaak toonde hij zich partijdig en misleidend.

Dat onderzoek moet ook de lichte behandeling van Epstein in 2008 omvatten. Waarschijnlijker dan een samenzwering is de vaststelling dat in Amerika rijke mensen met heel wat meer wegkomen dan arme sloebers. Maar het mooi zijn om te zien hoe zich dat heeft ontrold. Maar don’t hold your breath, ik denk niet dat we het ooit zullen horen.

Onaangename kanten van Amerika, en dan hebben we het nog niet eens over wat inderdaad mag gelden als een bende die meisjes misbruikte – niet zoals de samenzweerders wilden, gerund door de Clintons vanuit een pizzeria in Washington, maar gewoon gerund door een pillar of society.

Een samenleving vol militaire stijl wapens krijgt wat hij verdient.

Ik ben geen fan Billy Clinton, zoals u weet. Niettemin is zijn essay in Time Magazine waarin hij herstel bepleit van de ban op militaire ‘assault weapons’ die bestond van 1994 tot 2004, zeer welkom. Prima.

Wat vooral weer verbaasd in dit klimaat van Republikeinse in de pas lopen met de NRA, de wapen- en moordlobby, is dat er überhaupt ooit zo’n wet bestond. En dat hij werd afgeschaft – natuurlijk onder een Republikeinse president en met een Republikeins congres.

Ik las ergens dat er 15 miljoen van dit soort wapens zijn, volgens de Wiki over het onderwerp gaat het om meer dan enkel de AT 15 wapens waarmee de grootste moordpartijen van de afgelopen jaren zijn gepleegd. Dat geeft al aan hoe moeilijk het zal zijn om dit wapentuig uit de samenleving te verwijderen.

Waar het, behalve grote aantallen massamoorden, toe leidt zagen we toen een motor knalde op Times Square. De hele meute sloeg op hol, bejaarden en kinderen onder de voet lopend. In Missouri, waar je als je een vergunning hebt met dit soort rommel mag rondlopen, liep een filmende AT 15 drager door de Wall Mart.

Paniek. Ja, dank je de koekoek. Dit is het soort samenleving dat Amerika van zichzelf maakt. De Red Flag discussie die nu zelfs Moscow Mitch niet schijnt te kunnen ontlopen, is veel te weinig. Zeker, beter dan niets, maar de Democraten moeten verder gaan.

Hoe is het mogelijk dat militaire wapens normaal zijn geworden in Amerika? Heeft met sport en gezellig wat schieten, en met het Tweede Amendement, niets te maken. Nu ik erover denk, de rechters die indertijd het Tweede Amendement zo belachelijk interpreteerden (geheel in strijd met hun zogenaamde ‘original intent’ – de Founding Fathers hadden het enkel over militia’s) zijn minstens zo verantwoordelijk als de Republikeinen die hen benoemd hebben.

De vergelijking tussen de moordenaars in Dayton en El Paso is onzinnig. Behalve dat ze allebei idiote militaire wapens gebruikten.

Voordat Leon de Winter weer komt met zijn vuige praatjes, overgenomen van Fox News, over een soort van gelijkwaardigheid tussen Dayton (aanslagpleger zegt Warren te steunen) en El Paso (aanslagpleger laat zich inspireren door de haattaal van de psycho in het Witte Huis), lees dit artikel.

Het hele idee dat het gaat om een ‘mental health’ onderwerp is nonsens, afgezien van de mental health van Trump. Republikeinen schamen zich nergens voor maar bereiken weer onpeilbare diepten met het rechtvaardigen van hun blinde trouw aan de NRA.

Korte samenvatting:

The right’s attempt to downplay the specifically ideological context of the El Paso massacre is a transparently self-serving effort to absolve the president of moral responsibility for his demagogic rhetoric. This, too, shouldn’t wash. The president is guilty, in a broad sense, of a form of incitement.

en, mooi samengevat:

The main task for Democrats over the next 15 months won’t be to convince America that they need yet another health care re-invention, or that the economy is a mess, or that the system is rigged, or that the right response to Trump’s immigration demagoguery is an open border. It’s that the president is a disgrace to his office, an insult to our dignity, a threat to our Union, and a danger to our safety.