Het kostte Nixon zes jaar voordat hij zijn minister van justitie en staf ontsloeg omdat ze niet wilden doen wat hij wenste omdat ze het niet legaal vonden. De Saturday Night Massacre vindt nu zijn echo in de Monday Evening Carnage.
Het ontslag van acting Attorney General Sally Yates geeft het denkende deel van Amerika een nieuwe held. Ze betwijfelt of de executive order van de psycho grondwettelijk is en kon daarom niet aan haar staf opdracht geven hem te verdedigen in gerechtelijke procedures. Ze deed precies wat Attorney Generals moeten doen.
Die procedures worden uit vele hoeken aangespannen. De ACLU (aan welke organisatie ik, transparantie boven alles, in november 250 dollar heb gegeven, precies voor dit soort dingen) is de eerste aanklager, maar ook staten en andere instellingen zullen juridisch werk verzetten. Maar het zal tijd kosten voor dit zijn weg door de federale rechtbanken heeft gewerkt.
Waar staan we met Trumps populistische stunt? Chaos. De uitvoering is precies wat je van deze regering verwacht, ondoordacht, in your face en leidend tot grote problemen waarvan de psycho zegt dat ze niets voorstellen en dat het prima gaat.
Een aantal ministers, die van Defensie, Homeland Security en de baas van de CIA, stonden met hun mond vol tanden. Ze zijn genaaid door hun baas. Het zal niet de laatste keer zijn en er zullen ontslagnames volgen. Nu nog niet, maar na drie, vier keer dit soort avonturen, binnen een half jaar.
Het is ook duidelijk dat binnen het Witte Huis verdeeldheid bestaat. Voorlopig hebben schoonzoon Kushner en alt right ideoloog Bannon de leiding. Niet tot ieders genoegen. Priebus en Spicer zijn door de Trump gedwongen zich te blameren. Dat weten ze. We zullen nog last krijgen van hun gebrek aan geloofwaardigheid maar vooral zullen ze zelf last hebben van hun rol als voetveeg van de psycho. Ook dat kan niet lang goed gaan (het komt bij het nieuws dat Bannon ook NSC vergadering bijwoont en de JCS en Pentagon daar buiten worden gehouden). Wachten op ongelukken.
Het heeft ook voor Trump de ethisch problematische zakenman onaangename bijeffecten. Waarom alleen deze landen? De reden is dat Obama ook ooit visa restricties heeft verscherpt van deze zeven, maar het probleem voor Trump is dat ook duidelijk is dat hij de echte problemen (Saudi Arabië en Egypte) niet aanpakt omdat hij in die landen investeringen heeft.
Het heeft de pogingen van kleine Bush en Obama om moslims als geloof buiten de discussie te houden in één klap weggevaagd. De aanval op de moskee in Quebec zal binnenkort herhaald worden in Amerika. Ook zal er een radicale moslim aanval plaatsvinden met veel doden, om te bewijzen dat Amerika niet veiliger is. ISIS juicht. Het Pentagon moet van Trump binnen dertig dagen met een plan komen om ISIS te verslaan. Dat plan zal lijken op wat Obama heeft gedaan en het zal Trump niets opleveren.
Het heeft ook Obama snel uit zijn zelfgekozen stilte gehaald om dit beleid te veroordelen (en de media spin die Trump eromheen heeft gewoven dat dit gewoon voortzetting van Obama beleid is). We gaan een nooit eerder geziene situatie krijgen dat de oppositie in Amerika geleid gaat worden door een ex-president. Nou ja, één keer eerder, toen John Quincy Adams na zijn presidentschap van uit het Huis de slavocatie aanviel die door zijn opvolgers beschermd werd.
Ik maak me geen illusies. Dit beleid of varianten daarop zullen verder uitgebreid worden. De Republikeinen, laf als altijd, zullen zich achter de psycho scharen, ook zogenaamde constitutionalists als Ted Cruz. De bevolking zal voor pak weg de helft het beleid accepteren.
Vanavond gaat Trump een nieuwe rechter voordragen voor het Supreme Court. Die voordracht is twee dagen naar voren gehaald om de aandacht af te leiden. Het leuke is dat de aandacht nu niet alleen naar anti-abortus standpunten uitgaat maar ook naar dit soort beleid dat discrimineer top basis van land en geloof. Dat wordt nog leuk – met niet leuke, concrete gevolgen voor heel veel mensen.